I lys av det endrede politiske landskapet etter mandagens nyheter har NBC arbeidet for å samle informasjon om hva slags betydning det kan ha for norske forretninger i UAE. 

 

Hvilke land er påvirket?

Saudia Arabia, UAE, Egypt og Bahrain har fra mandag morgen kuttet alle diplomatiske bånd med Qatar. Noen timer senere gikk også Jemen, Libya og Maldivene ut og bekreftet at de har gjort det samme. All luft- vei- og havtrafikk mellom de respektive landene og Qatar er stoppet med umiddelbar virkning, og luftrommet over Saudi Arabia og Egypt er blokkert for fly tilknyttet Qatar.

Statsborgere fra Qatar må forlate UAE, Saudi Arabia og Bahrain innen to uker, og diplomater innen 48 timer fra mandag morgen. 

 

Hvordan er flytrafikken påvirket? 

Alle fly fra Qatar Airways er blokkert fra luftrommet over Saudi Arabia og Egypt, og fra og med tirsdag har også Gulf Air, Etihad Airways, Emirates og Flydubai og Air Arabia varslet kanselleringer til og fra Doha. Rutene kan endres på kort varsel, så vi anbefaler linkene under for oppdatert informasjon: 

 Spesielt med regionens selskaper anbefaler vi alle å dobbeltsjekke bookede flygninger i tiden fremover.

 

Hvordan er oljeprisen påvirket?

Oljeprisen er tradisjonelt sensitiv overfor geopolitiske spenninger, spesielt når det kan påvirke produksjonen, men det har ikke vært noen store endringer så langt. Råoljeprisen steg mandag med ca. 1 dollar til rett over 50 dollar, før den falt ned igjen til 49,64 dollar. 

Qatars eksport av flytende naturgass (LNG) til UAE, Egypt og Bahrain er blokkert, men både olje og gass kan fortsatt eksporteres til andre land.

 

Hvordan er finansmarkedet påvirket? 

Qatar Stock Exchange falt med 7,3%, det største fallet på én siden 2014, med Qatari National Bank som største taper med 9% nedgang. Nasdaq Dubai og Abu Dhabi Securities Market General Index er ikke berørt i betydelig grad.

 

 Sosiale medier og internett

Husk som alltid at det i UAE finnes lover for hva som kan kommuniseres offentlig, og det inkluderer linker og meninger delt på sosiale medier. Situasjonen i Qatar har egne bestemmelser, som du kan lese om her.

info@nbcuae.org
Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Share This